Když na jaře 2012 Václav Klaus navrhl na soudce Ústavního soudu Zdeňka Koudelku, povzdechl jsem si v tisku, že ani národ, ani generace Husákových dětí si snad takového reprezentanta na nejvyšší soudní stolici v zemi opravdu nezaslouží. O Koudelkovi ledaskdo věděl leccos, o máločem z toho byste chtěli psát domů, a tak se nakonec tento první kandidát z „generace Listopad“ ústavním soudcem bohu dík nestal.

Když letos v létě Miloš Zeman navrhl na soudce Ústavního soudu čtyřicetiletého Radovana Suchánka, byl jsem zaskočen, jelikož jsem ve společenském diskurzu nikdy nezaznamenal žádný jeho názor, a nebýt toho, že jsem zrovna náhodou kandidoval na děkana pražské právnické fakulty, kde zasedal v akademickém senátu, nevěděl bych, že existuje. Jak se ukázalo z reakcí v médiích a na sociálních sítích, nebyl jsem sám – nejste-li učitelem či studentem pražské právnické fakulty nebo se nepohybujete v polosvětě kolem ČSSD, není žádný důvod, proč byste o nově jmenovaném ústavním soudci Suchánkovi měli cokoli vědět.

Požadavky článku 84 odst. 3 Ústavy na soudce Ústavního soudu (věk 40 let, formální bezúhonnost, právnické vzdělání a alespoň deset let výkonu právnického povolání) pan Suchánek pravděpodobně splňuje, problém je ale v tom, že totéž lze říci o desetitisících dalších občanů této země, ohledně nichž by zřejmě málokoho napadlo, že by měli zasednout v ústavním tribunálu. Článek 84 odst. 3 Ústavy nebrání prezidentu republiky a Senátu učinit ústavním soudcem čtyřicetiletého odborného asistenta z nepříliš dobré právní školy, který nemá složenu profesní zkoušku a který se nijak pozorovatelně neúčastní společenského diskurzu, zato je však exponován v reálpolitickém provozu jedné z největších parlamentních stran. Ovšem tam, kde končí slova Ústavy, začínají soudnost, uměřenost, sebeomezení – civilizovanost, chceme-li. Kategorie, které by ing. Zeman zřejmě označil za idiotské a které zjevně nejsou vlastní ani panu Suchánkovi, jenž nominaci bez uzardění akceptoval.

Jako neznámý člověk v nové roli si pan Suchánek přesto zaslouží benefit pochybností. Není vyloučeno, že z něj bude skvělý ústavní soudce.

Pokud se tak nestane, nelamte prosím ještě nad „generací Listopad“ hůl. Ti, kdo pana Suchánka do funkce navrhli a zvolili, k ní nepatří.