Poučení pro ODS

ODS musí přestat se svou ideovou rozpolceností. Nelze zkrátka existovat za účelem podnikání na politickém trhu (jak český partajní racketeering eufemicky nazývá politolog Michal Klíma – viz http://www.lidovky.cz/podnikatele-na-politickem-trhu-dmq-/ln_noviny.asp?c=A090613_000094_ln_noviny_sko&klic=232018&mes=090613_0 ) a současně předstírat agendu zájmu o odpovědnou správu veřejných věcí a etickou obrodu strany. Taková nekonzistentnost mate uchazeče o posty ve stranou obsazených resortech. Může se pak stát, že o vysokou veřejnou pozici správce státního fondu se bude ucházet někdo, kdo má za to, že jeho úkolem je spravovat svěřený majetek s co nejvyššími výnosy a co nejnižšími náklady pro stát. Jaké důsledky může takové nedorozumění, umocněné nedbalou kádrovou prací mít, jsme viděli tento týden na Drobilovu ministerstvu.

Poučení pro ČSSD

Trvat na tom, že v důsledku dění na SFŽP musí být vyslovena nedůvěra vládě, je nefér a nekolegiální. Kdyby ČSSD vyhrála volby s pořádným náskokem a ne tak, jak se jí to nakonec podařilo, spravovala by příslušný fond ona a na nahrávkách by hovořili oranžoví čarodějové druhé kategorie – jiného rozdílu zde není.

Poučení pro ministra Johna

Jedním z bodů rozsáhlé protikorupční agendy, kterou na začátku tohoto mimořádného týdne představil ministr John, je i ochrana „whistleblowerů“ - tedy zaměstnanců, kteří se odhodlají oznámit nepravosti, páchané či hrozící u jejich vlastního zaměstnavatele. Ministr John může být se svou prací spokojen – hned další dny ukázaly, jak naléhavě daňoví poplatníci tuto ochranu potřebují, a to mj. před Johnovými vládními kolegy. První reakcí ex-ministra Drobila totiž byl vyhazov whistleblowera Michálka.

Poučení pro další Libory Michálky

Chcete-li zastávat pozici s jakoukoli mírou diskrece nad majetkem a zároveň se nedopouštět zpronevěry, vyhněte se pro boha živého veřejnému sektoru. Jinak Vám není pomoci – a to ani od ministerského předsedy. A problémem pro Vás pak může být najít nové zaměstnání nejen ve veřejném sektoru, ale i v tom privátním, bez jehož čilé součinnosti by plundrování v sektoru veřejném samozřejmě nebylo možné (k tomu viz - http://www.fsfinalword.com/data/FW101216.pdf). Hrozí vám zkrátka vážné riziko, že dopadnete jako onen nešťastný řezník z Hypernovy, který měl nevím proč za to, že lidem se nemá prodávat hnijící maso.

Poučení pro ministerského předsedu Nečase

Až ministerskému předsedovi příště zavolá některý jeho kolega úředník a bude od něj naléhavě žádat pomoc v souvislosti s podezřením na závažnou trestnou činnost, co kdyby odpověděl třeba: „Děkuji Vám pane kolego, počkejte prosím u telefonu, do minuty Vám zavolá plukovník ten a ten, velitel toho a toho ředitelství Policie ČR, kterému můžete naprosto důvěřovat a případ mu bez obav oznámit.“ Nečasův postup, zveřejněný v MfD 16.12.2010, je totiž stejně neuvěřitelný, jako kdyby mu volal někdo s tím, že v centru hlavního města tiká špinavá bomba, a on jej prostě poslal „na policii.“ To měl pan Michálek jít na místní oddělení? Nebo zavolat na 158?

Člověk si z toho musí udělat závěr, že premiér je buďto moula, který v úřadu představuje akutní ohrožení bezpečnosti národa, nebo že už je součástí Systému.

Poučení pro národ

Pro bezpečí národa je třeba doufat v to druhé. Není ostatně třeba se obávat, že by revoluce, vyvolaná třeba nějakou další nahrávkou dokumentující fungování Systému, svrhla Systém nějakou nesametovou cestou. Bude to zase milý happening s kytarami, čajem ve várnicích a chrastěním klíčů. Jen doufám, že tentokrát bude na náměstích tepleji – s ohledem na povětrnostní situaci je tedy třeba s revolučním vystoupením pracujícího lidu počkat na nějaké další nahrávky, nejlépe na květen.