Mám pocit, že pseudoodbornou výměnu názorů, do které jsem se zde dostal s kolegou Pokorným, je na víkend vhodné odlehčit slovní hříčkou. Ta mne napadla při přečtení zprávy, že ředitel pražské ZOO Petr Fejk nastoupí na místo ředitele české národní budovy v New Yorku (viz ihned.cz, 9.8.2009, http://domaci.ihned.cz/c1-38014350-fejk-vyhral-konkurz-na-reditele-ceske-narodni-budovy-v-new-yorku ).

Upřímně to panu Fejkovi přeji a nepochybuji, že jako rodilý marketér povede naši národní budovu nejméně stejně úspěšně, jako pražskou ZOO. Již se těším na ty stanice newyorské MHD, polepené plakáty s linorytovými portréty elity národa – Newyorčané se na ten zvěřinec budou jistě chodit dívat ve stejných davech, v jakých Pražané za Fejka proudili za exotickou faunou do Tróji.

Jediné, co mne mírně udivilo je, že se pan Fejk ucházel o práci právě v anglicky mluvící zemi, kde jeho příjmení (psáno fake) znamená "falešný". To bude trochu výzva. I když: v New Yorku se již dávno nemluví jen anglicky (v některých čtvrtích vlastně vůbec ne) a anglofonní Newyorčané budou jeho příjmení stejně komolit na Fedžk, nebo něco podobně blízkovýchodního.

A i kdyby skončil jako Mr. Fake, pořád je lepší dělat v New Yorku pořádně svou práci pod falešným jménem, než být v Praze (nebo třeba v nějakém Monte) pod pravým jménem falešný a prázdný, že.

Zejména, dívá-li se na to člověk očima daňového poplatníka, který celé to naše ZOO, včetně jeho námořních variant, spolufinancuje.